Første kajakk: Slik unngår du bomkjøp

Når du skal velge din første kajakk så kan dette virke forvirrende og vanskelig, spesielt på grunn av det store utvalget. Det finnes en mengde merker, former, modeller, farger og ikke minst egenskaper innen kajakker og hvordan skal du være sikker på at du ikke gjør et bomkjøp når du skal kjøpe din første kajakk? Vi skal prøve å komme med et par tips til hvordan du kan gjøre det litt enklere. Mange tyr til å spørre andre og det kan også være en bra løsning, men du kan også ende opp med å gjøre et feil valg ved å stole på venner og bekjente. Hvis du tenker litt over følgende: Om en av dine venner har en Volvo og du spør han eller hende hva som er best av Volvo eller Toyota, hva tror du da de vil svare? Ikke sant, og det samme gjør seg gjeldende med en kajakk. Hva som er best for dine venner trenger ikke nødvendigvis å være best for deg.

Hvem, hvor og til hva?  

En annen viktig ting når du skal unngå bomkjøp er å være ærlig overfor deg selv. Still deg selv et par spørsmål: Er det kun deg som skal bruke kajakken eller også resten av familien? Hvor skal du eller dere padle? Sist, men ikke minst, bør du spørre deg som hva du skal bruke den til? Det er stor forskjell på å velge en kajakk som skal brukes til rolige turer ved hytta, til å fiske eller kanskje lange turer på åpent hav.  På den måten kan du enkelt utelukke de typer kajakker som ikke passer til behovet ditt og da slipper du å velge en kajakk som ikke helt passer til ditt formål.

Når du har avgjort med deg selv hva kajakken skal brukes til, så kommer neste avgjørelse og den henger sammen med vekten på kajakken. Kajakker produseres primært i dag i plast, kompositt eller glassfiber. Forskjellen blant disse er vekten, hvor stabile de er og selvsagt pris. Derfor bør du tenke over om det spiller noen rolle for deg om kajakken veier 15 eller 30 kg. Når den først er på vannet vil du ikke merke den store forskjellen, men den skal vanligvis også bæres ned til vannet og evt. til og fra taket av bilen din. Når det gjelder fart på vannet, så er det en liten fordel til glassfiber kajakken, men kompositt kajakken har den laveste vekten og er dermed den letteste å håndtere. Det eneste som du må huske på med en kompositt eller glassfiber kajakk er at de er mer følsomme overfor stein og grus og du må derfor unnvike dette slik at båten ikke blir skadet.

Størrelse har betydning!

Når det gjelder kajakk så har størrelsen faktisk en betydning, akkurat som når du velger en ny sykkel eller ski. Som nybegynner innen padling så er det viktig at du først og fremst velger en kajakk som du sitter behagelig oppi. Du må ha god kontakt med knær, hofter og føtter slik at den blir enklere å svinge samt kontrollere når du er ute på vannet. Dette er spesielt viktig om du skal padle teknisk. Vekt har også en stor betydning og er du lett, så bør du også velge en lett kajakk. Motsatt bør en tyngre person velge en tyngre båt slik at den blir mer stabil når du begynner å padle.

Det er mange råd på samme tid, men det viktigste av dem alle er at du bør prøve de ulike kajakkene før du kjøper. Dette er fullt ut mulig hos mange forhandlere. Vårt beste råd er derfor: Prøv, prøv og prøv!