Gode råd til nye padlere

Hvert år er det noen som får lyst til å padle i kajakk. Mange tenker det er en flott måte å komme seg ut i naturen på samtidig som du får brukt kroppen og kommer i bedre form. Det første spørsmålet som melder seg når du har bestemt deg for å begynne er hvordan man enklest kan lære seg å padle. En måte er selvsagt å anskaffe seg en kajakk, sette seg ned i den og begynne å padle. Det funker helt sikkert, men det anbefales likevel å ta et eller to kurs, slik at du kommer godt i gang og ikke får startvansker som gjør at du mister motet.

Start med et sikkerhetskurs

Uansett at det i prinsippet er veldig enkelt å sette seg ned i en kajakk å begynne og padle, så bør alle ta en kurs før de begir seg ut på tur. Det finnes et stort antall klubber i Norge, men noen vil selvsagt ha større avstand til nærmeste klubb enn andre. På et slikt nybegynnerkurs vil erfarne padlere ta deg gjennom tips om teknikk, valg av utstyr og ikke minst sikkerhet, noe som er viktig når du padler på åpent vann.

I flere klubber kan du låne utstyr og da trenger du ikke din egen kajakk, men ønsker du ikke å være avhengig av en klubb for å komme ut på tur, så kan du kjøpe en egen båt, enten brukt eller ny. Men, det er ikke enkelt å velge riktig kajakk. Selv på et såpass lite marked finnes det en stor mengde modeller og selv de som har padlet i mange år sliter med å velge riktig modell. Du bør derfor ikke la deg forføre at flotte brosjyrer, men i stedet gjøre opp med deg selv hva du trenger. Dette går på din fysiske form, hvilke ambisjoner du har og selvsagt om det er første gang du skal padle i kajakk.  En mulighet før du velger riktig kajakk er å se om du kan få prøve litt ulike kajakktyper i den lokale klubben slik at du finner ut hvilken kajakk er mest komfortabel med.

Rekreasjonskajakk

Denne type kajakk er perfekt for deg som er ny innen padling. Den hører til blant de mest stabile typene, de er lette å padle og samtidig enkle å holde på rett kurs. De fleste rekreasjonskajakker er rundt 350 til 450 cm lange og 55 til 65 cm i bredden. Dette er med til å gjøre dem stabile i motsetning til mer avanserte kajakker som er mye smalere og dermed vanskeligere å håndtere. Har du ambisjoner om å padle mye og føler deg i god form, så kan en havkajakk eller en mosjonskajakk også være et alternativ.

Når kajakken er på plass, så må du skaffe deg en god åre og en padlevest. En redningsvest kan også brukes, men det er litt enklere å orientere seg og bevege seg med en padlevest. Åra kommer typisk i en lengde på mellom 215 til 220 cm. Du bør prøve deg litt frem og finne ut hvilken vei du vil vri åra, da dette enten gjøres med høyre eller venstre hånd. Du bør derfor velge en åre hvor årebladene er vinklet i forhold til hvilken hånd du bruker. Det eneste du ellers trenger er de klær du skal ha på deg når du skal ut og padle. Husk på at det ofte er en del kjøligere ute på vannet enn på land.