Guide: Slik får du god padleteknikk

Når du skal begynne å padle i kajakk, så er det flere måter å lære seg dette på. Den første og enkleste er selvsagt bare å komme i gang ved å sette deg i kajakken og begynne å padle. Det blir kanskje ikke så teknisk riktig, men du kommer deg helt sikkert fremover og det er i prinsippet det viktigste. Siden kan du helt sikkert lære deg å svinge med åren, bremse og andre nyttige teknikker når du har kommet godt i gang. Men, det finnes og et par enkle tips slik at du kommer til å padle mer effektivt fra starten av og samtidig fordeler belastningen korrekt i forhold til overkroppen, slik at du slipper å bli stiv flere dager etterpå.

Fremdriftstaket

Når du skal padle effektivt så er det viktig å bruke musklene riktig, spesielt i overkroppen. Det handler om å fordele byrden slik at musklene jobber jevnt og du ikke blir fort sliten på grunn av at noen muskler må jobbe mer enn andre. Du bør derfor holde armene så strake som mulig slik at det er den store ryggmuskelen, skuldrene og brystmusklene som gjør det meste av jobben. På den måten kan du padle med større fart og over lengre distanser.

Når du bruker den tradisjonelle padleteknikken i en kajakk, så bruker du årer som har forholdsvis store blad og du padler med en relativ loddrett åreføring. Om du strekker den øverste hånd så langt frem som mulig, kan du samtidig vri overkroppen mot den siden av kajakken hvor taket skal tas. Hold så armen din i skulderhøyde til du setter åren i vannet og trekk åren bakover ved å snu overkroppen bakover. På motsatt side skyver du hånda fremover på samme tid som du snur overkroppen. Når hånda kommer til hoften så løfter du årebladet ut av vannet og setter det i vannet på den andre siden av båten. Da gjentar du teknikken og du vil oppdage at du kommer raskere fremover uten å bruke flere krefter enn nødvendig.

Styretak

Når du har kontroll på fremdriften, så kan det også være en god ide å kunne styre ved hjelp av det som kalles for styretak. Da får du fullt utbytte av kajakken din og kan bruke den hvor du måtte ønske. Det finnes flere ulike tak du kan bruke for å styre kajakken og vi har tatt med de mest nødvendige som du bør lære deg.

Et hengtak er en effektiv måte å forskyve kajakken sideveis eller til å ta en skarp sving mot padlesiden. Du setter årebladet i vannet i den du ønsker at kajakken skal svinge mot. Hold den ut for hoften og åpne årevinkelen slik at vannet blir presset mot årens kraftside. Da vil kajakken bli trukket nærmere årebladet. Om du tar et hengtak ut fra hoften vil kajakken gå nesten sideveis mens den vil dreie saktere om du stikker åren i vannet foran på båten.

Et annet styretak du kan bruke er det som kalles for et lavt støttetak. Her bruker du årebladets bakside når du skal rette opp en ustøhet og holde balansen. Sitt stille i kajakken og hold åren slik at baksiden av bladet ligger rett over vannflaten. Om du deretter slår årebladet kjapt mot vannet så kan du føle hvor stor en løftekraft du har i åra. Det eneste som er viktig å huske på er at du kun skal slå bladet mot vannflaten og ikke la den synke ned i vannet. Om årebladet synker ned i vannet er det stor sjanse for at du ryker i vannet selv.

Da er det bare å dra ut på vannet å øve!