RA Padleklubb

RA Padleklubb ble startet i mai 1974 og var i begynnelsen en klubb med fokus på funksjonshemmede som ønsket å komme seg ut i naturen. De begynte med kajakkpadling i Osloområdet og prøvde seg først på Bogstadvannet, deretter på Dikemark i Asker, innen de til slutt endte opp ved Kolbotn. Klubben har siden utviklet seg til en allsidig padleklubb for alle og har i dag mer enn 70 medlemmer som er en god blanding av ungdommer, voksne og selvsagt noen funksjonshemmede. RA Padleklubb har et fast anlegg ved Kolbotnvannet med en stor og helt ny brygge, uteområder og oppvarmet kjeller som brukes til lagring av kajakker og til samlinger. Klubben tilbyr padling på flattvann og på havet og selv om det er flere medlemmer med erfaring fra rafting og elvepadling, så er det ikke noe klubben tilbyr som aktivitet i dag. Trenger du som nybegynner å låne båt i klubben så er dette fullt ut mulig. Båtparken begynner å bli gammel, men kajakkene kan fortsatt brukes og klubben jobber med å få skiftet ut de eldste båter.

Treningsturer

Hver uke blir det arrangert treningsturer og alle som har lyst kan være med. Dette skjer på tirsdager og torsdager fra mai til september og selv i sommerferien er det turer uansett. Her er det mulig å få en liten innføring i det å padle samt låne utstyr og få prøvd seg. Klubben har som nevnt mange kajakker og modeller som passer alle, også nybegynnere. Disse turene handler også mye om det sosiale og derfor begynner det gjerne med kaffe til de fremmøtte og eventuelt teori for dem som er nye innen padling. En av de erfarne padlere viser gjerne hvordan man kommer seg ned i kajakken og ikke minst hvordan man unngår å kantre.

Deretter sklir alle ut i det stille vann og her er det flere mulige ruter som følges. En av dem er rundt Kolbotnvannet som er en tur på 3-4 km. Man padler innom Vesleøya og til den andre siden av Storøya før turen går langs den motsatte siden av innsjøen og tilbake mot klubbhuset. Dessverre er det ikke mulig å bade underveis på turene rundt Kolbotnvannet. Ikke så mye på grunn av tiden til rådighet, men mer på grunn av den dårlige vannkvalitet som finnes i sjøen her. Det jobbes med forbedringer fra kommunens side, men det er et prosjekt som det tar en del år og gjennomføre.

Bunnefjorden og Hvervenbukta

For dem som ønsker å padle lengre turer, så er Bunnefjorden og Hvervenbukta gode muligheter. Her bruker en del av klubbens medlemmer å padle fra Bålerud til Nebba langs Bunnefjorden, en tur på ca. 3,3 km hver vei. Denne fjorden er den delen av Oslofjorden som du finner øst for Nesodden og langs Svartskog på motsatt side. Bunnefjorden er forholdsvis dyp og går 60 m ned hvor den møtes med Oslofjorden og helt ned til 150 m lengre inne. Men også her er vannet dessverre ikke av den beste kvaliteten, da det kan gå flere år uten at vannet blir skiftet ut. Spesielt på de større dybder er vannet ikke bra. Men, oppe langs overflaten er det veldig fint å padle og det er mulig å besøke en av de seks øyer i fjorden på turen.

For dem som ønsker å teste seg selv med en skikkelig langtur, så er dette også mulig med turen over Hvervenbukta, rundt Nesoddtangen og ned til Steilene. Dette er en tur på 15 km i hver retning og turen krever at vannet er forholdsvis rolig samt at alle som er med har god erfaring.