VM i Maratonpadling

Konkurranser i padling over lange distanser har vært avholdt i mange år. Faktisk ble det første løpet arrangert i Sella Descent i Spania helt tilbake i 1929. Et annet langdistanseløp ble avholdt i 1948 og gikk fra Devizes til Westminster i England. Men de første internasjonale løp begynte ikke før på 1960-tallet.

Maratonkonkurransene skjer gjerne på en lukket bane og hver runde er på mellom 3,5 og 4 km. Totalt må de tilbakelegge mellom 20 og 30 km, litt avhengig av klasse og kategori. På hver runde må de også gjennom en overbæring hvor deltakerne må hoppe ut av kajakken og løpe ca. 100 m over land. Det er derfor en krevende idrett og her blir taktikk, teknikk og utholdenhet kombinert. I de første konkurransene måtte padlerne gjennomføre en lang strekning fra et sted til et annet og underveis passerte de flere kanaler, innsjøer og elver. Mellom hver innsjø måtte kajakken da bæres over land. I dag kan man kanskje si at deltakerne slipper litt enklere da løpene nå foregår på en lukket bane og hvor tilskuere kan følge løpene fra ulike tribuner.

Norge har vunnet flere VM-gull

Den mestvinnende nasjonen gjennom tiden er Ungarn og deretter følger Spania. Ungarn har vunnet hele 52 VM-gull og er langt foran de 25 gull som Spania har vunnet. Men Norge er ikke helt uten medaljer og har vunnet tre VM-gull samt fem andre VM-gull når vi teller med U23 og juniorklassene. Den mest vellykkede ikke-europeiske deltaker ved verdensmesterskapene er Sør-Afrikas Hank McGregor som fortsatt er aktiv. Han har allerede vunnet seks VM-titler og det er kun Csay fra Ungarn med sine 16 titler og Spanias Manuel Busto med 10 titler som har vunnet flere.

De største profilene innen padling i dag er Renata Csay fra Ungarn og Hank McGregor fra Sør-Afrika. De har vært med i mange år og regnes fortsatt som favoritter når de stiller opp ved mesterskaper. Etter hvert har flere og flere land blandet seg inn i toppstriden og dette er med til å gjøre sporten mer spennende og uforutsigbar. Mesterskapene går på rundgang og de seneste årene har Italia, Ungarn, USA, Tyskland, Danmark og Singapore arrangert VM. De kommende år skal VM avholdes i Portugal, Kina. Norge er vert for VM i 2020.

Ulike typer båter

I begynnelsen når det første VM ble avholdt i 1988 var det kun deltakelse av en enkelt båttype. Samtidig ble mesterskapet avholdt hver halve år, men siden 1999 ble det endret til et årlig arrangement. Verdensmesterskapene blir avholdt på samme tid for kano og kajakk og klassene er derfor inndelt i C for kano og K for kajakk. I dag står det VM-titler på spill for kvinner og menn i single og dobbel. Singel kajakk er da K1 og dobbel er K2. Mesterskapet går gjerne over flere dager og de første dagene er satt av til juniorer og U23 før de eldre deltakerne tar over scenen. Alle må bruke den type båt og det er derfor ikke mulig å få noen fordeler med lettere materialer eller ekstra utstyr som kan hjelpe deltakerne til seier.